Cumartesi, Şubat 07, 2009

somestr tatilinde ne yaptim konulu kompozisyon nasil yazilir?

somestr tatili bitip, bahar dönemi başlamadan evvel masadabosbardaklar dev bir eser sunmak istiyor sizlere.. "somestr tatilinde ne yaptim konulu kompozisyon nasil yazilir"

yahu feci tav bir seydir bu kompozisyonlar. gerçekten. kücükken elimizi tutan olmadigi icin simdi birilerinin elinden tutma istegi duyuyorum..

GİRİŞ:

Giriş bölümü neredeyse yazınızın en önemli bölümü olacaktir.. eğer şahane bir giriş bölümü yazabilirseniz ögretmeniniz kompozisyonun geri kalanini okumayacak sadece bu bölümü okuyup notu basip gidecektir. onun icin giris bölümü hayat memat değeri taşır..

ben örnek yazayim sizin için

"Bu somestr annem babam ve abimle birlikte aydın'a makbule teyzemlerin yanina gittik. Sonra biz dağa gittik annem teyzemin yanında kaldı. Makbule teyze anneannemin kardeşi. Babam bizi şarap evine götürdü. Orada şarap gördük. Sonra ağaca tırmandık. Abim gerçek bir ayı ile tanıştı. Bu hayatimda yasadigim en iyi sometr tatiliydi" mustafa (8)

bu son cümle ozellikle kilit nokta.. 8 yasindaki bir picin hayatinda kac kış gordugunu ve hangisinin en iyi oldugunu bildigini kimse irdelemeyecektir..

GELİŞME:

Eğer bu noktaya kadar hala yazınızı okuyorlarsa boka battığınızın resmidir.. Artık her satırı ayrı ayrı detaylı yazmalı bir şekilde makbule teyzenizin takma dişlerinin üzerine oturmasi ve bulamaması dişlerini ararken poposuna yapismis olarak gormeniz gibi mükemmel eğlenceli seyleri ayrintisi ile yazmalisiniz.. ama bunlari yazmak için daha genc oldugunuzdan kısa anlamsız cümleler ile konuyu bağlayin;

"Sonunda dağa çıktık. Karlarla oynadık ve kardan adam yaptık.. Abim dağda ayı gördü. Onun köpek oldugunu ve köpeklerin en yakin dostlarimiz oldugunu söyledi. Abim onunla tanışmaya gitti. Bir ayı oldugunu abimin koşarak bize gelmesi ile anladık. Sonra hastaneye gitmek zorunda kaldik. Babam sonra beni aksam dağdan aldi. Küresel ısınma ayıları buraya kadar getiriyormus. Babam öyle söyledi. Bu beni çok üzdü"

bu kesinlikle mükemmeldir. ögretmenler duygularinizi belirttiginiz yazilara gercekten bayilirlar.. delirirler kudururlar, anlinizdan öperler.. Ve farkettiyseniz kısa cümleler sizin dil bilgisi yanlislari yapmanizi engelliyor..

SONUÇ:

Tamam şimdi size diger cocuklara okulda ogretilmeyen bir seyi ogretecegim.. ilk paragrafi alip aynen kopyalayin.. kimse anlamayacaktir.. zaten buraya kadar geldiyse coktan ilk paragrafı unutmustur..

"Bu sömestr yani kışın annem babam ve abimle birlikte aydın'a makbule teyzemlerin yanina gittik. Sonra biz dağa gittik annem teyzemin yanında kaldı. Makbule teyze anneannemin kardeşi. Babam bizi dağa götürdü. Orada ayı gördük. Sonra abim ayıyı köpek sandı ve ona kar topu attı. Abim gerçek bir ayı ile tanıştı. Sonra hastaneye gittiler. Beni babam akşam olunca dağdan aldı. Çok üşüdüm. Bence bu hayatimda yasadigim en iyi somestr tatiliydi"

pekiyi almazsanız ne olayım..