Perşembe, Şubat 19, 2009

haftanın resmi: kuşkucu thomas

haftanın müziği derken haftanın resmi köşesi de yapmaya karar verdim.. cumartesi veya pazarları musiki, persembeleri de resim.. fena olmayacak gibi bakalım..

söylenceye göre, isa carmiha gerildikten bir kaç saat sonra hava bozar.. çarmiha germe işleminin amacına ulaşmasını sağlamak ile görevli bir roma askeri de yağmurun geleceğini görüp, mesaisini erken bitirmek, kahveye gidip arkadaşları ile king oynamak için isa'nin sağ kaburgasının altina sokuverir mızrağı.. böylelikle isa'nın daha acı cekmemesini, birden ölmesini sağlar. (hoş sonrasında ebediyete kadar yaşamak ile lanetlenecektir.. bence abartı bir ceza.. tabi allahın işine karışılmaz)

yukardaki tablo caravaggio'nun.. isa'nın dirilişinden sonra(bu diriliş ikinci diriliş değil. yahya'nın yani john'un incilinde isa çarmıhtan indirildikten sonra bir ara diriliverir) havarilerden thomas inanmaz isa'nın, o isa olduğuna.. bir şekil "nereden bilicem" der tutturur.. isa da "yaklaş" der thomas'a "dokun yarama" dedikten sonra da acar bagrini gösterir yarasına. thomas'da acaip bir sekilde eller parmagini sokar. orada tak lafı koyar hazretli isa, "görmeden inananlardır kutsananlar"..

acaip severim bu tabloyu'da bana bir şekilde çok bağnaz gelir arkasındaki düşünce.. bu arada thomas'in etrafindakileri de esas yancılar olarak gormekteyim.. muhtemelen vermişlerdir gazı "açsın açsın, sok parmağını sen de bakalım arkadaş. nerden bilcez?" diye..