insanlarin baslarina gelen kotu olaylarla mücadelesini irdeleyen bir olgudur bu.. oturup düsünülmüs, yeterli orneklere bakilmis ve bir sekilde insanlarin baslarina gelen felaketler ile ayni sekillerde mücadele ettiklerine karar vermiş `elisabeth kübler ross` bunlar su sekilde..
birinci asama: `inkar`.. bu asamada "yok canim gercek olamaz.. hayir hayir" gibi sacma tepkiler verilir.. bu asama "yoksa?" düsüncesi ile asilir ki ikinci asamaya cumburlop dalinir.. mesela televizyon bozuldu.. ilk aşamada acilip kapatilir, kumanda'nin pilinin bittigi, elektriklerin olmadigi gibi işler düşünülür..
ikinci asama: `kizginlik`.. sag sol yikilir, kücük daglar devrilir.. "neden ben?","bu hic adil degil?" gibi seyler soylenir ki kimisi bu noktada kalip vampir olabilir.. brad stroker'in drakulasi tamamen bu "kizginlik" bölümüne insaa edilmistir.. drakula'nin manitasi türkler trafindan öldürülünce bizimkisi "tanrim seni inkar ediyorum ve seninle savasacagim" diyip gaza gelir.. yannistir.. yine de televizyon'un garanti belgesi aranir, "ulan daha yeni aldik.. nie boyle dandik seyler yapiyorlar" diye kizilir, icabinda kullanici servis hatti aranir.. küfredilir..
ikinci asamayi bir sekilde atlatan insanlar `pazarlik` evresine girerler.. "sadece sunu yapayim", "ulan maci ask-i memnu'yu izleseydim bari ya off sonra bozulsaydi ya" falan der ki gariptir.. en dramatik bölümdür bu disardaki sahislar icin.. gözler yasla dolar.. aglayanlar olur..
dördüncü asama `mutsuzluk` evresidir.. "nasil olsa ölecegim","nasil olsa oldu artik","sikilmis gotun davasi olmaz" gibi laflar en cok tercih edilenlerdendir.. bişi diyemessiniz "sacmalama" dan gayri.. zordur yakinlar icin bu evre.. baya uzun sürebilir.. gercek anlamda uzuuuuun sürebilir.. "nasil olsa televizyon izleyemiorum, niye oturma odasinda oturuyorum ki" denebilir bu asamada mesela
`kabulleniş` ise son asamadir.. "alasmarladik" kivaminda davranilir.. aciklidir ama yüreklendiricidir garip bi hüzün coker insanin üstüne.. hepsi o. "yarin yaptircaz artik naapcaz" denir televizyon için..