Cumartesi, Mayıs 09, 2009
Arjantin: Acı Vatan
o sunum benim şu sunum senin diye dolanırken boşladık tabi blogu.. madem blogu boşladik, boşlama nedenlerimi yazayim icabinda dedim.. hem yarin bi gün google a "arjantin maçı ne olur" yazan gelsin bu siteye.. hell yeah..
bu arjantin garip ülke.. hani burdan şöyle güclü bir şekilde çivi caksan orada "anam ayagima bir şey batti" diyebilecekleri bir yerde, daha kısa ve net olabilirsek dünyanin tam öbür ucunda göbeğimizin birlikte kesildigi bir yerdir arjantin. türkiyede yaşanan ne varsa ya önce ya sonra orada yaşanmıştır.. adamlar komşu ülkelerden halterci kaçırıp halter şampiyonu bile olmuşlar diyeyim de düşünün gari..
ama bunlarin en garip dönemlerinden birisi 1970lerde yaşanır. dünya çiçek cocuklar ayağağına cenabet bir şekilde dolanırken, her tarafta beatles şarkıları çalınıp devrimden bahsedilirken dünya bir sabah israil'in filistin'e dalması ile uyanmış, bunu gören arap ülkeleri de "nah size petrol" diyerek 1973 petrol krizini baslatmislardir.. bu petrol üreten 6-7 devletin opec adindaki bir sendikaya üye olmasi, ve o sendikaya "aidatlar yüksek" diyerek katilmayan arjantinin yolunu açmıştır. her ne kadar ancak kendilerinin ihtiyaclarını karsilayan bir petrol miktarina sahip olsalar da basmislardir hortumlara.. o zamanlar 60 milyar dolarlik ihraçat bir senede 600 milyar dolar olmuş ve başta amerika olmak üzere bir çok ülkenin gözleri parlamistir..
sonrasinda birden işler değişmiştir. orta sınıfın yüzde 40 orani ile var olduğu bir cografyada birden sendikalar delirmeye baslamis "daha yüksek maaş" diye tutturmuşlardir.. donemin hamisi peronlar da ne yaptilarsa grevlere, fabrika kapamalara ve akabinde gelen sokak catismalarina mani olamamislardir. bir de üstüne troçkistlerle liberaller kavgaya tutuşmuşlardir. o harala gürele içerisinde eva peron'dan sonra sayin peron'un nikahli eşi olan isabel peron ne yapacagini bilememis ve en nihayetnde 1976 yilinda ordu yonetime el koymustur.. general videla ve beraberindekiler ekonomi bilen insanlar degildirler.. yüksek enflasyon vardir ülkede, ama illaki arjantin lirasinin degerini yüksek tutmaya calisirlar "mavi beyaz memleketimin hic bir seyi degersiz olmaz" diyen videla enflasyonun daha fazla artmasini bir kenara birakin, ithal ürünlere ragbetin artmasini saglamis boylelikle yerli üretimi yüzde 20 oraninda düşürmüstür.. "o zaman şöyle yapalim dışa kapanalim daha konsarvatif olalim?" diyen videla, bir yandan da 30 bin kişiyi atlantiğe atmış, bir 6-7 sene sonra gelecek türk darbesine "yapilacaklar ve yapilmayacaklar" mesajini net olarak vermiştir..
üstüne bir de falkland savasini kaybedince yonetimde duramamis yogun baskiyla 1982 yilinda demokrasiye geri dönmüştür.. ha o arada bir dünya kupasi da acaip şaibeli bir şekilde kazanılmıştır..
dönemin yazarlari "önce ekonomiyi beceremediklerini gösterdiler, sonra devlet yönetmeyi beceremediklerini, falkland'i da kaybettikten sonra savaşamadiklarini bile gördük" demiştir cunta yönetimi için.