Pazartesi, Haziran 29, 2009

Kretek yani Djarum Black'in ırkı


eskiden pek severdim bu zamazingoyu da artik sarmaz oldu. neden sarmiyor etmiyor ki diyip nette dolasinca hakkinda acı gerceklere ulaştım.. ilk kez kuduslu bir arkadas bulmustur bu sigaralari.. hatta buluş hikayesi de çok ilginctir (güneri civaoğlu gibi hissettim kendimi) haji jamahri adindaki kuduslu bu abimiz, bir gün gogus agrilarindan dert etmis, gogsune de iyi gelsin diye, zamane vikisi karanfil yagindan gogsune sürmüs.. sonra oturup cigarasini icerken düsünmüs ki "ulan disindan sürüorum bi boka yaramaz ki ben direk iceri alayim" bu manyak abimiz sonrasinda sigarasini karanfille harmanlamis.. sonra bir bakmis ki hakket gogus agrisi gidiyor..

1900lerin basindaki bu olaydan sonra kudus times kivamindaki gazetelerde "mucize ilac" reklamlari ile kretek reklamlari yapilmaya baslanmis, ve tüm orta doguda coluk cocuk elinde djarum black muadili sigaralar ile gezmeye baslamis.. sonrasinda bu sigaralar daha cok endonezya'da tutulmaya baslaninca, 1960lar gibi ulkenin sembolu olmus resmen.. devlet "beyaz sigara icmeyin kretek için" diye halki gazlamis..

velhasil normal sigaradan hic bir farki yoktur kretek in hatta solunum sistemini rahatlatabilir bile.. bilim adamlari farelere icirdikleri sigaralar ile bunu kanitladilar yazior internet ama ben o bilim adamlarina bravo derim oncelikle fareye sigara icirdikleri icin.. hey yavrum hey..

velhasil baska yerde, ne bileyim djarum basliginin altina falan "bundan icen daha cabuk kanser olur" yazan dallamalara inanmayin.. lütfen!

edit: bu kudus bildigimiz kudus diilmis yalniz.. malezya'da taylanda mi ne bi kudusvarmis oranin şeyiymiş.

http://en.wikipedia.org/wiki/kudus

endonezyaymiş.