Pazar, Haziran 28, 2009

Coca Cola ve Çin


bu koka kola, çince de "kekoukela" gibi bir sekilde telaffuz edilirmiş efendiler.. fakat soyle bir sorun var ki bu telaffuz ayni zamanda "balmumuyla kaplanmis dişi at" manasina da gelmektedir.. zaten ben kuokolakula kelimesi ile "bal mumuna bulanmis dişi at" cumlesini sestes yapan bir irkin dilini kurutayim o ayri da koka kola yetkilileri buna tav olmuslar ve ortama onlarca insan salip "arkadas onun dogru okunusu kukao kule dir" demisler.. hos bu yeni soyledikleri kelime de "agizdaki mutluluk" anlamina geliyormus..

hayir 5000 senedir fiilen var olan bir diliniz var insan biraz gelistirir lan kendini.. bu ne anasini satiim.. bugun gitsek "benim adim uur" desem cince "ahah uur mu o burada otobuse tecavuz etmeye calisan isvecli yasli adam manasina gelir" diyecekler diye cok korkuorum..

şöyle bir link vereyim ben diger kültürel marka yanlislarini şey edin: link bu..

bu çin de ismi ile birebir ortusen bir memleket.. bu kadar kalabalik bir cumhuriyetin "halk" cumhuriyeti olmamasi kesinlikle yadirganabilirdi.. mesela "linchestein halk cumhuriyeti" de sacma salak bir sey olurdu.. bu kadar nufus varken halk yapmayacaksan olmaz zaten.. mesela bizim ülkemizde bor madeni cok diyelim.. "turkiye bor cumhuriyeti" olabilir hadise..

bm tarafindan boyle bir kosul konmali bence ülkeler adlandirilirken.. yani hangi hadisede iddialiysan onu isminde tasimalisin.. anonim sirketlerde, sirketin konusunun sirketin unvanina dahil olmasi gibi bir durum..

misal "ingiltere orlon ve yün cumhuriyeti","fransiz sarap cumhuriyeti","belcika kömür şeysi" gibi cilgin seyler olabilir.. boylelikle hem uluslarasi ekonomide, david ricardoya bir "sen ölmedin kalbimizde yasiorsun" kiyagi da cekilmis olur..

gerci komik hadiseler de yasanabilir.. misal veriorum kanada ne cumhuriyeti olacak? mogadishu? neyse yahu bulunur.. hic olmadi çinden adam gonderip "halk" cumhuriyeti" yapariz.. "kenya uzun mesafe kosucu cumhuriyeti" süpper misal..

trocero uyardi bize findik düsüor dedi.. atlamisim ben türkiye ekonomisi derslerinde uyukladigim icin mevzuyu.. "türkiye findik cumhuriyeti" feci sirin oluor fakat..