Perşembe, Mart 05, 2009

Arnolfinilerin düğünü

(hop, el hareketi yok!)

Bu haftaki "haftanın resmi" köşemizin konuğu, hepimizin yakından tanıdığı van eyck'in bir tablosu "arnolfinilerin düğünü" (trt 2 de aksama dogru programini sunuyorum sanki)

öncelikle şunu söyleyeyim, van eyck bu tabloda bin bir tane sembol kullanmıştır.. arkadaki portakallar "portakal gibi cocuklariniz olsun işallah" (ya da umarım hollanda milli takimi başarıya erişir) gibi anlamlar taşırken, alttaki takunyalar "biz bir temiz aileyiz" manası taşımakta.. gelin kizimizin hamile olmamasina ragmen etekligini hamileymis gibi tutması ise "hem aglarim hem veririm" tavrinin bir sonucu olsa gerek bilemiyorum. yeni gelin dedigin hollandali olsa dahi biraz agir olmali.. gebeliğe can atar gibi durmamalı..

ben esas bay arnolfininin kafasındaki şapkaya hastayim.. aynısının sarı kırmızılı versiyonu vardi bende.. hop takıp maçlara giderdik. öyle neşe, öyle bir çılgınlık.. nereden nereye.. zamanında damatlar giyiyormuş o tarz şeyleri, artık taraftarlar giyiyor. bir 300-400 yil sonra neler olacak düşünün arkadaş.. hey ki hey.. (taksici olsam şu uslupla, yadirgamaz kimse)