Pazar, Kasım 11, 2012

Çocukların Haçlısı


Sanırım yakın zamanda cnbc-e de de yayınlanacak bir dizi var. "Revolution" adında, benim pek çok sevdiğim "uygarlık'ın başına bir halt geldikten sonra neler olacak" temalı bir dizi.. dizinin hemen ilk bölümünde bir şeyler oluyor, bir ali cengiz oyunu dönüyor ve elektrik dünyadan başını alıp gidiyor.. 15 dakika içinde insanlar elektrik'in hayatlarında ne önemli bir şey olduğunu farkediyorlar.. sonrasinda aylar yıllar geçiyor, insanlık elektriksiz bir dünyada bambaşka şekillere bürünüyor..

bu vasattan güzelce dizinin son bölümünün ismi "children's crusade" yani "çocukların haçlısı" ismini taşıyordu.. şahsen tarih derslerinde sıra altından otomobil dergisi okuyan her lise öğrencisi gibi benim de haçlılar konusundaki bilgim, haçlıların küdüsü almak için anadolunun üzerinden geçmeye karar verdiklerinde o sırada oralarda bulunan kılıç arslan'ın "siktirin lan gelmeyin bir daha buraya" demesi ve haçlıların "madem öyle biz de aşağıdan gidelim, türklere bulaşılmaz" demesiyle sınırlıydı.. hele bir de çocukların haçlısı olunca daha bi ilgimi çekti.


analar babalar, siz de nasil vicdan var? küçük bir kız çocuğu kuduste ne yapar?

olay 1212 yılında gerçekleşmiş dostlar.. rhineland adindaki bi almanya şehrindeki "nicholas" adindaki bir çoban, bir gün isa'yi gördüğünü söylemeye başlamış.. isanin kendisine gelip "nicholas, nicholas? napipdurun? (sonuçta isa dediğin akdenizli bir insan, bu ağızla konuşması makul) böyle boş boş dolaşacağına, gel de benim dolaştığım yerleri, kudus'u muslumanlarin, kafirlerin elinden al" dediğini iddia etmiş.. artık ağzı nasıl laf yaptıysa, 30000 tane çocuğu "biz akdenize varınca, deniz kuruyacak, yürüyerek gideceğiz kuduse ve oradakileri hristiyan yapacağız" diye kandırmış (ki bence nicholasina torunları bugun milleti kandırıp telefonda dolandiriyor olabilir) 30000tane çocuk, genç oğlan, başlamışlar yürümeye.. bir kısmı isviçre üzerinden gidelim italyaya, derken diğer kısmı avusturya üzerinden gidelim dediklerinden aralarinda "hadi o zaman cenovada bulusuruz" diyerek bölünme olmuş.

öndeki gandalf tipli adam nicholas..


isviçre'ye giden kısımın büyük çoğunluğu telef olmuş dağda bayırda, diğer bir kismi da zoru görüp evlerine geri dönmüş.. velhasıl temmuz ayı gibi 7000 tane çocuk cenovada toplanmışlar.. hemen sahile yürümüşler, bakmışlar ki deniz ortadan ikiye ayrılmıyor vermişler nicholasa ayarı "hani lan ayriliyordu deniz? kandırdın hepimizi?" demişler.. başlamışlar ağlamaya.. (ciddiyim) nicholas "biraz oturalim bakalım belki tanrı fikrini değiştirir" demiş.. bunlar otururlarken cenova valisi "olm ne tatlisiniz lan?" diyip gelmiş bunlarin yanına.. davaları ve teee almanyadan gelmeleri hoşuna gitmiş. "siz bizim çocuğumuz olun.. italyan olun ha?" demiş.. çoğunluk pamuk helvalara, dondurmalara kanıp italyan olurken, piçin önde gideni nicholas yılmamış.. pisa'ya yürümeye kalkmış.. 1000-2000 kişiye kadar düşmüşler bu arada..

(canlandırma)


pisa'ya yürürlerken papa'nin kulağına gitmiş tabi olay.. "ulen biz örgütleyemedik halki, elin alaman piçinin yaptigina bak" diyip söylense de hoş karşılamış grubu.. ikna etmiş bunlari, kimisi de köle tacirlerinin eline düşmüş ki grup dağılmış.. nicholas almanya'ya geri dönmüş ama.. tabi çocukların velileri öfkeliymiş.. zira "velisi olduğum hans haçlı seferine çıkabilir" tarzinda bir kağıt almamış kimseden nicholas (ki bu olaydan sonra tüm okul gezileri için velilerden böyle bir kağıt istenmiş büyük ihtimalle).. bu nedenle bir güzel linç etmişler bu arkadaşı..

aslında bir tane de fransizlarin benzer bi "fareli köyün kavalcisi" hikayesi var ki benzer işler.. ama orada çocuklara çok kötü davranıldığı için bahsetmek bile istemiyorum..